Zoeken

Adem-benemend spreken

Bijgewerkt: 23 nov 2018

"Maar als ik daar bewust aan denk, dan sla ik helemaal in de knoop!", zei ze vanochtend in de praktijk. 'Ze' is een jonge leerkracht die net haar eerste schooljaar heeft afgerond, een enthousiaste, spring-in-'t-veld, scoutleiderstype met bijhorende schorre stem.

Adem-benemend spreken

We hadden het over bij-ademen tijdens het spreken, want -net als vele lesgevers- blijft ze doorpraten tot ze echt moet happen naar lucht, waardoor ze de volgende zin met veel spanning en hoge ademhaling begint. Een vervelende vicieuze cirkel.

Die ademhaling, daar begint en eindigt àlles mee. En ja, in het begin als je er bewust mee aan de slag gaat, is dat soms moeilijk en voelt het mechanisch aan, die adempauzes.

We vergeleken het in de sessie met leren schakelen met de auto. De eerste keren zal je toerental misschien in 't rood gaan en moet de instructeur met zijn 'hulp-pedalen' ingrijpen. Een tijdje later hoor je zelf aan de motor dat het toerental de lucht in schiet en grijp je net iets te laat in, maar na een reeks lessen en uren rij-ervaring, anticipeer je en schakel je vlot van de ene naar de andere versnelling.

Ik zag haar begrijpend knikken. Toen zei ze met een guitige lach: "Ik rijd met 'nen automatic'."


Vox Consult VOF

© 2018 Vox Academy - Alle rechten voorbehouden

Info & Webmaster info@voxconsult.be

Privacy beleid

Vermelde prijzen zijn eBTW

BTW BE 0697 675 666

BANK BE22 6451 0179 3047

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Youtube Icoon