Zoeken

Touwtjes in eigen handen

Bijgewerkt: 23 nov 2018

“Nu ik weet wat ik eraan kan doen, en vooral: dàt ik er iets aan kan doen, raak ik mijn stem niet meer kwijt!” De woorden van mijn eerste cliënte van vandaag, een enthousiaste dame die nu terug bruist van energie.


Touwtjes in eigen handen


Dit is lange tijd anders geweest, een klein jaar geleden merkte ze dat ze regelmatig hees was. Soms was ze haar stem zelfs enkele dagen volledig kwijt. Naast frustratie zorgde dat voor heel wat spanningen, mentaal en fysiek. Op haar werk vermeed ze telefoontjes en het geven van interne opleidingen lukte steeds minder goed. Het vervelendste was dat er geen regelmaat in te vinden was. De ene dag sprak ze vlot met een heldere stem, de dag nadien had ze amper draagkracht en klonk de stem schor en krakerig. Soms sloeg de stem van het ene moment op het andere moment over en was ze tijdens een vergadering plots sprakeloos, letterlijk.


" Ik weet wat ik eraan kan doen, en vooral: dàt ik er iets aan kan doen. "Bij consultatie bij de NKO-arts, bleek er helemaal niets mis te zijn met de stemplooien. Gelukkig besloot ze om toch maar eens langs te komen in de praktijk voor een stem-intake.

Nu zijn we een 5-tal sessies en evenveel weken verder en straalt ze weer als voordien. Zó fijn om te zien hoe iemand weer helemaal openbloeit eens die persoon inziet dat je door de juiste technieken je stem weer in de hand kan hebben.

In haar geval was het zo dat ze door stress en bijhorende  belemmerende gedachten ( ‘mijn stem valt weg, ik ben weer niet verstaanbaar’ /  ‘wat vervelend, waarom moet dit net nu gebeuren’) heel gespannen ging praten, waardoor haar adem-stemkoppeling uit balans raakte, ze haar strottenhoofd onder spanning ging zetten en heel geklemd ging spreken. Voeg daar nog een schrapend kuchje aan toe en de vicieuze cirkel is vertrokken. Ze heeft geleerd die cirkel te doorbreken en kan nu, wanneer ze een kraakje of ruwe stem voelt opkomen, met de juiste technieken helder blijven spreken. 


Het deed me denken aan de woorden van een Zuid-Afrikaanse arts die me op doorreis behandelde toen ik een heftige reactie kreeg op malaria-medicatie.

Hij zei: ‘Medicatie werkt het beste als die in je rugzak zit.’

Waarmee hij bedoelde dat het gevoel dat je iets bij de hand hebt dat je kan helpen vaak al volstaat om zonder problemen verder te kunnen.

Hij zei het wel in het Zuid-Afrikaans, wat natuurlijk nog leuker klinkt...  😉Stefanie.


Vox Consult VOF

© 2018 Vox Academy - Alle rechten voorbehouden

Info & Webmaster info@voxconsult.be

Privacy beleid

Vermelde prijzen zijn eBTW

BTW BE 0697 675 666

BANK BE22 6451 0179 3047

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Youtube Icoon