Zoeken

Stille genieter

.. dat was mijn bijnaam tijdens onze reis naar Slovenië. We waren allemaal ongeveer 18 jaar, net afgestudeerd van het middelbaar en aan het genieten van de zomer voor we zouden gaan studeren. Daar realiseerde ik het me – niet voor de eerste keer- maar wel heel bewust: ‘Ik ben introvert’. Lang zag ik het introvert zijn in de schaduw van ‘verlegen’ of ‘niet zo sociaal’, maar hoe ouder ik werd (en volwassener, misschien) merkte ik dat introvert zijn niks te maken heeft met niet sociaal zijn of geen ‘lawaai’ kunnen maken. Het heeft naar mijn gevoel wel veel te maken met uit je comfortzone stappen, niet opeens springen, maar in hanteerbare doses telkens je grenzen verleggen. Als ik je zeg dat ik in het derde middelbaar eens heb gedaan alsof ik flauwviel tijdens de les om maar niet voor de groep mijn monoloog te moeten brengen en dat ik nu met veel plezier lezingen en trainingen geef aan beroepssprekers, dan ben ik wel een levend bewijs van uit de comfortzone stappen 😉

Stille genieter
‘Do one thing every day that scares you.’ E. Roosevelt.

Mijn introverte kantje heeft uiteraard voor- en nadelen. Na een hele dag training geven, laad ik graag terug op in mijn eentje, liefst thuis met een goed boek of in de natuur. En dat heeft dan niets te maken met eenzaamheid, want ik hou ervan mensen om me heen te hebben. Ik hoef niet in de spotlights te staan, maar als ik een lezing geef, geniet ik wel van de verbinding met de mensen en van het feit dat ik vol passie en enthousiasme iets kan delen.

Onlangs zei een collega dat ik wat actiever promo moet voeren voor mijn boek dat binnenkort wordt uitgegeven, dat ik ‘mijn stem wat moet verheffen’. Ik geloof niet echt in dat soort campagne voeren. Het van de daken schreeuwen is niet mijn stijl, maar ik kijk wel op naar mensen die dit op een manier –die bij hen past- kunnen. Laat ik hierdoor kansen liggen? Geen idee. Naar mijn gevoel niet. Ik geloof in verbinden door het verspreiden van je unieke why (Simon Sinek) en dit uit te stralen in alles wat je doet. Daar authentiek in te zijn en de lijn door te trekken in je dagelijks leven.

Verschillende boeken en onderzoeken versterken het gevoel dat ik al langer heb: je bent niet 100% altijd introvert, het gaat over de gevoeligheid aan prikkels en de behoefte aan prikkeling om optimaal te kunnen functioneren en presteren en dat is heel contextafhankelijk. Ik denk dat sommige van mijn vrienden of familieleden zouden schrikken als ze me zien spreken voor publiek en dat enkele van mijn cliënten geen enkel vermoeden hebben dat ik liefst in alle rust en stilte een boek lees om even op te laden.

Door de jaren heen, en door samen te werken met verschillende mensen, leerde ik dat we beschikken over een heus spectrum binnen ons gedrag en dat je je gedrag kunt manipuleren binnen dat spectrum. Dat kan soms handig zijn, maar om (onder andere) energiebesparende redenen kies je best binnen welke persoonlijke doelstellingen je dit doet.


“Op een zachte manier kun je de wereld doen beven.” Mahatma Gandhi.

Stefanie

Vox Consult VOF

© 2018 Vox Academy - Alle rechten voorbehouden

Info & Webmaster info@voxconsult.be

Privacy beleid

Vermelde prijzen zijn eBTW

BTW BE 0697 675 666

BANK BE22 6451 0179 3047

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Youtube Icoon