Zoeken

Vallen en opstaan.. of .. Staan en Opvallen!

Vallen en opstaan .. of .. staan en opvallen?

De meeste mensen spreken niet graag voor publiek en dan druk ik me voorzichtig uit. Na een korte zoektocht op internet bots je al snel op klinkende titels als “Spreken voor publiek in de Top 5 angsten”, “75% van de mensen heeft last van spreekangst”, “… de meest voorkomende fobie ter wereld”


Vallen en opstaan.. of .. Staan en Opvallen!

1. Confidence is situational:

Je wordt niet zelfzeker geboren, al zijn er wel mensen die geboren sprekers lijken te zijn. Het is enerzijds een gave, maar ook een vaardigheid en vaardigheden kun je trainen. Gaandeweg groeien naar zelfzeker presenteren of spreken is dus mogelijk, wat ‘en petit comité’ lukt, kun je gaan uitbouwen naar het volgende niveau. Het is een stretch, maar van stretchen worden we soepel 😉


2. Beliefs don’t have to be true to be powerful:

Hoe je de situatie van binnenuit beleeft, bepaalt voor een groot stuk hoe je er gaat staan. Vertel je tegen jezelf: “Try to get excited” of “Try to remain calm” ? Een wereld van verschil qua mindset!


3. Je moet jezelf niet pushen of forceren om iets te gaan doen waar je veel weerstand voor voelt. Een zacht duwtje in de rug is voldoende om die kleine volgende stap te zetten: niet direct voor een zaal van 100 man, maar het woord nemen op een vergadering, op restaurant een toast uitbrengen, … kunnen al mooie overwinningen zijn.


4. Liever niet perfect… Er mag een hoekje af zijn of een scheurtje in zitten. Wanneer je spreekt voor een publiek doe je dit vanuit je eigenheid, je blijft authentiek. Je stem en spraak zijn verzorgd, dat wel, maar je mag pauzeren, eens nadenken, een zijsprongetje maken of trouw blijven aan je streekklanken als dat past binnen de situatie. Be yourself, be original!


5. Quit waiting to feel confident! Zelfvertrouwen komt vaak nadat je iets (voor de eerste keer) deed. Denk maar aan de mensen die na een bungee-jump “Wauw! Nog eens!” schreeuwen, terwijl ze een minuut daarvoor bijna in hun broek deden van schrik…


En dan nu: springen!Stefanie


(Bron: Self-Confidence by McGee en een dosis cases van in de praktijk ;) )

Vox Consult VOF

© 2018 Vox Academy - Alle rechten voorbehouden

Info & Webmaster info@voxconsult.be

Privacy beleid

Vermelde prijzen zijn eBTW

BTW BE 0697 675 666

BANK BE22 6451 0179 3047

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Youtube Icoon